2020-04-17

Kas yra No Code? Kūrėjų super galios

Jau praėjo tas laikas, kai reikėjo mokėti programuoti, investuoti metų metus, kad galėtum kažką sukurti internete. Dabar užtenka mokėti sudėlioti kelis blokus – ir sukursi savo pilnai veikiantį produktą.

No Code yra programėlės, leidžiančios kurti programinę įrangą be programavimo žinių. Šiame straipsnyje paaiškinu kokias naujas galimybės tai atveria.

No code įrankių ikonos
No Code įrankiai

Auganti tendencija

Pagalvokite, kaip anksčiau būdavo sunku kurti puslapius – reikėdavo programuotojo, kad viską sudėliotų, prijungtų serverį, parašytų kodą . Dabar – viskas daug paprasčiau. Reikia el. parduotuvės? Naudokis Shopify arba lietuvišku atitikmeniu Verskis.lt. Nori paprasto puslapio? Su landen.co po kelių paspaudimų turėsi savo puslapį arba su WIX per kelias minutes susikursi būtent tai, ko tau reikia.

Visos kūrybinės galios nebėra užrakintos galvose tik tų, kurie gali programuoti. Dabar visi – ir tikrai turiu omenyje visi – gali paversti savo idėjas realybe. Rinka eina link to, kad kiekvienas gali naudotis pačiais įvairiausiais įrankiais (net ir dirbtinio intelekto) visiškai nemokėdamas programuoti. Kuo toliau, tuo daugiau matysime įrankių, kurie palengvins kiekvieno kūrėjo galią ir kuriais naudotis bus vis paprasčiau.

Prototipų ir įrankių kūrimas su No Code

Dabar paprastas studentas, moksleivis, dizaineris ar pardavėjas gali sukurti prototipą savo ateities verslui. Užtenka šiek tiek pasigilinti į įrankius ir jau gali pradėti kurti. Galbūt nori sukurti apps'ą savo idėjai? Prašom, jau yra įrankis, kuris visus griaučius padarė už tave.

Galbūt dirbi įmonėje ir nori ją efektyvinti, tačiau kurti atskirą programą per brangu? Dabar, naudojantis tokiais įrankiais kaip coda, airtable ir aibe kitų, gali susikurti savo įmonei pritaikytą sistemą per trumpą laiką.

Keletas įrankių

Čia yra tik keletas įrankių, kuriais galite naudotis nemokėdami programuoti. 

  • Sukurk web aplikaciją naudojantis tik google sheet duomenimis per 10 min su Glide
  • Susikurk sistemą pagal savo poreikius su Coda. Tai Mišinys tarp apps'o, word'o ir excelio su automatizacijomis
  • Valdyk naujienlaiškius, automatizavimas el. Laiškus ir kurk landing pages su Mailerlite
  • Naudokis Airtable, Mišiniu tarp excelio, duomenų bazės ir projektų valdymo įrankio. 
  • Kurk pilnavertę programą be programavimo su Bubble
  • Sukurk messenger chatbot'ą per kelias minutes be programavimo su BotStar
  • Naudojantis webflow sukurk pilnai veikiantį puslapį su savo dizainu
  • Sukurk puslapį iš google sheets lentelės su Sheet2Site
  • Adalo pagalba sukurk iOS ir Android aplikaciją ir patalpink ją į Google play store bei Apple app store
  • Su Notion valdyk projektus ir užrašus vienoje vietoje
  • Sukurk optimizuotą ir greitą puslapį savo produktui per kelias minutes padedant Landen

No Code įrankių apjungimas

Yra posakis – vienas lauke ne karys. Tai aktualu ir No Code įrankiams. Dažniausiai vienas įrankis negali atstoti pilnai veikiančio suprogramuoto produkto. Tačiau ir į tai yra atsakymas. 

Zapier, dar kitaip vadinamas interneto klijais. Su juo gali sujungti programas tarpusavyje ar net sukurti darbo eigą (workflow), kurioje būtų 3 ar daugiau skirtingų programų.

Pavyzdys: kažkas užpildo google formą. Tada automatiškai su zapier pridedu to žmogaus el. paštą į mailerlite, kad jis gautų automatizuotą laiškų seką, taip pat automatu įsikelia jo duomenys į facebook ads platformą. Aš asmeniškai nieko nedariau, bet jam jau rodo reklamas ir jis gauna asmeninius el. laiškus.

Tai tik vienas iš pavyzdžių kaip galima automatizuoti įvairias veiklas, o variantų yra neribotai – tiek, kiek gali sugalvoti.

Ar tai reiškia, kad programavimas išnyks?

Žinoma, no code įrankiai nėra panacėja, kurie išsprendžia visas gyvenimo problemas. Reikia vadovautis 80/20 taisykle. Dažniausiai 20% pastangų atneša 80% rezultato. Lygiai taip pat ir su šiais įrankiais. Nebūtinai su jais galėsi padaryti viską, ką sugalvojai, tačiau 80% atvejų tikrai gali jais pasinaudoti. Ar tai būtų prototipas, ar vidinis įrankis – dažnai to ir užteks.

Kalbant apie startuolius – su šiais įrankiais galima lengvai padaryti vadinamą MVP (Minimum Viable Product). T.y. vos po kelių savaičių paleisti produktą į rinką ir – kai idėja būna patvirtinta – tik tada suprogramuoti pilną sprendimą! Tokiu būdu, ne tik sutaupysi begalę pinigų verslo pradžioje, bet sutaupysi ir begalę laiko. Vietoje to, kad mąstytum, ar tikrai kažkas pirks/naudos tavo produktą, tu tiesiog gali eiti ir pabandyti. Barjerai jau seniai dingo.

Apibendrinant

No code įrankiai tik dabar pradeda įgauti populiarumą. Lietuvoje apie juos, mano manymu, žino daug mažiau žmonių nei turėtų. Siūlau pabandyti jais pasinaudoti, praleisti šiek tiek laiko – ir tada suprasi, kokias super galias ką tik įgavai.


Apie autorių

Rokas jau virš kelių metų dirba su No Code įrankiais. Jis vysto renginių technologijų verslą Scantact.com ir padeda įmonėms spręsti procesines ir automatizacijos kliūtis bei kurti vidinius įrankius, kad jos taptų efektyvesnės.

Leave a Reply

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram